Home.Nieuws.Kind en Natuur.Pedagoog.Scholen/Zorginstellingen.Workshops/Trainingen.Projecten.Publicaties.Contact.Links.
Kind en Natuur
Groen Pedagogisch Adviescentrum
“Natuurrijk
spelen, leren
en leven”
Actueel februari 2009

Lespakketten op maat

Stichting Woudloper is ‘een stichting voor informatieve natuurbeleving’
Sinds 2006 is zij eigenaar van Bosschuur de Meren tussen Wintelre en Vessem. Dit nieuwe natuureducatiecentrum in de Kempen is gelegen een bos- en heidegebied bij het Grootmeer. De mogelijkheid tot recreatie is groot in dit gebied. Er is een uitgebreide wandel- en fietspaden structuur ontwikkeld door een gevarieerde omgeving. Momenteel wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van een speelbos nabij het centrum. Op 13 april zal dit aangelegde speelbos feestelijk geopend worden.

Lespakketten op maat voor natuur en onderwijs
Groen pedagogisch Adviescentrum Kind en Natuur is hard aan het werk voor Stichting Woudloper om enkele lespakketten op maat te ontwikkelen. De doelgroepen zijn de jeugd van het basisonderwijs en volwassenen. Als onderwerpen komen o.a. aan de orde natuurbeleving, historie, ecologie, milieu, zintuigen en het belang van natuur voor de algehele ontwikkeling.

Het is een heel proces waarbij ik samenwerk met enkele basisscholen in de omgeving van Bosschuur de Meren. Door middel van brainstormsessies zijn de wensen en mogelijkheden van de basisscholen verzameld. Tijdens twee inspirerende bijeenkomsten zijn we met elkaar tot vele passende ideeën gekomen. Dit zal de bruikbaarheid van de uiteindelijk lespakketten ongetwijfeld ten goede komen.
Door gebruik te maken van de huidige kennis en kunde op het gebied van de relatie tussen natuureducatie en gezondheid, krijgen de projecten een moderne, inspirerende vorm. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de ontwikkelingen op het gebied van onderwijs en onderwijskundige visies.

In april en mei gaan we enkele pilot-lessen uitproberen met kinderen uit de onderbouw- middenbouw en bovenbouw van de meewekende scholen:
 Openbare basisschool De Korenbloem te Oirschot
 Basisschool St. Willibrordus te Riethoven
 Basisschool Lambertus te Vessem
 Basisschool Wintelre

Ik verheug me weer op de samenwerking met de actieve docenten van deze scholen.

Informatie over Stichting Woudloper en het natuurproject ‘Samen op pad’
Artikelen
Lespakketten
Columns Kind en Natuur