wpb583890d.png
wp729e42a0.png
wp4a4bedd4.png
wpa5668f7f_0f.jpg
Kind en Natuur
Groen Pedagogisch Adviescentrum
“Natuurrijk
spelen, leren
en leven”
wpd87f2c30.png
wp01e5a860.png
wpe1dce397.png
wp876dce9e_0f.jpg
Actueel week 42 - 2007

Uitdagend (be)leven en bewegen

“Kinderen hebben een heel leven voor zich en zien het leven als één grote uitdaging. Op vele gebieden is er van alles te ontdekken en te ervaren.”

Zo zouden we het graag zien en zouden we alle soorten kinderen de mogelijkheden willen bieden om van alles te beleven, te ervaren en te ondersteunen bij het ontwikkelen van vaardigheden en het vergroten van inzichten. Als volwassene is het de uitdaging om dat proces zo goed mogelijk te begeleiden en te ondersteunen. Het kind gaat eerst op zoek naar de eigen talenten en mogelijkheden om later als sociaal wezen goed geïntegreerd te kunnen functioneren in de samenleving.

Helaas moeten we al te vaak constateren dat al bij vrij jonge kinderen de levenslust (nog) niet zo sterk ontwikkeld is of al is ingeperkt. Zo is het feit bekend dat de televisie en computergames een grote rol spelen in de dagelijkse bezigheden. Hierdoor ontwikkelt het kind eenzijdige cognitieve functies, die weliswaar de reactiesnelheid van de hersenen activeert maar niet de lichamelijke reacties die daarbij horen, laat staan dat ze zich ontwikkelen als een sociaal vaardig wezen. De remedie:

BEWEGEN, SPELEN, BELEVEN!

Zoals u in week 24 hebt kunnen lezen is in Eersel de Bosschuur helemaal verbouwd. Op 22 september is het feestelijk geopend en heeft de naam Bosschuur De Meren gekregen. Momenteel wordt er al hard gebrainstormd over het ontwikkelen van projecten om kinderen op een natuurlijke manier aan voldoende beweging te laten komen door veelzijdige beleving en spelen aan te bieden. Natuurlijk wordt het opdoen van kennis over de natuur daarbij niet vergeten. Spelen en leren gaan voor kinderen altijd “hand in hand”.

De bedoeling is dat belangstellende scholen uit de omgeving regelmatig de gelegenheid krijgen om bij de Bosschuur gevarieerde verrijkingslessen te volgen. Deze projectmatige lessen zullen de vele aspecten van het buiten zijn en de natuur laten ervaren, waardoor het niet alleen educatief interessant is maar zeker ook bijdraagt aan meer bewegen en beleven.

Bovenstaande visie en insteek wordt volledig ondersteund door de uitkomst van allerlei wetenschappelijke onderzoeken. Aansluitend bij de vele informatie die tegenwoordig te vinden is op het gebied van de gezondheidsfunctie van natuur en actief buiten zijn, zullen de nieuw te ontwikkelen projecten van Bosschuur De Meren ongetwijfeld met open armen worden ontvangen.

www.gezondvgz.nl/bewegen: alles over Gezond Bewegen en waarmee u rekening moet houden.
wp6615099e.png
Artikelen
Lespakketten
Columns Kind en Natuur