wpb583890d.png
wp729e42a0.png
wp4a4bedd4.png
wpa5668f7f_0f.jpg
Kind en Natuur
Groen Pedagogisch Adviescentrum
“Natuurrijk
spelen, leren
en leven”
wpd87f2c30.png
wp01e5a860.png
wpe1dce397.png
wp876dce9e_0f.jpg
Actueel week 40 - 2007

Creatief met eigen oogst tegen een winterdip

In week 38 kunt u een lekker recept van verse kruidenboter vinden, welke uitstekend te maken is samen met kinderen. In de ruim twintig jaar dat ik met groepen kinderen werk in de natuur waren er maar een handje vol kinderen die niet hebben willen meewerken aan de bereiding en het proeven ervan. Het plukken, schoonmaken en bereiden van een lekkernij met eigen gekweekte kruiden is in al die jaren onverminderd populair gebleven.

Kinderen zien overal kansen en mogelijkheden!

Voor de kinderen is oogsttijd altijd een fijne tijd. Het plukken van kruiden, bloemen, bessen en eetbare groenten uit eigen tuin is de beloning van een hele periode van zorgen voor planten en gewassen. De herfst dient zich zichtbaar aan na de eerste koude nachten. Bladeren verkleuren en de vogels komen op de rijpe zaden van de planten af (de zaden van de teunisbloem zijn bij vogels erg gewild om het hoge vetgehalte!). Door het oogsten komen de kinderen ook hele andere verrassingen tegen die je als “oogst” kan beschouwen. Denk maar eens aan de pracht van enkele soorten uitgebloeide bloemen. Elke bloem van het “juffertje in het groen” is ontwikkeld tot een prachtig fragiele dikke zaadknop met zachte uitsteeksels en dunne blaadjes. De statige kogeldistels en kaardenbollen vormen grote stevige zaaddozen met veel harde stekels. De lampionplant met zijn vrolijke oranje lampionnetjes vormt daarnaast een vrolijke kleurrijke noot. Een paar van deze prachtige najaarsvormen samen in een vaas maakt de herfst ook binnen tastbaar, zowel thuis als in de klas of bij de na-schoolse opvang.

Herfsttafels en kunstwerken

Nemen uw kinderen ook regelmatig een prachtige gladde kastanje mee, een dikke eikel of een eikelhoedje dat als een “pijpje” kan dienen? Mooie veren of prachtig gekleurde bladeren zijn ook vaak favoriet om mee naar huis of school te nemen om samen van te genieten. In de herfst is het maken van een herfsttafel (op goede hoogte van het kind!) dan vaak een echt feest. Elke dag kunnen er nieuwe verrassingen bij komen waardoor de variatie steeds groter, kleurrijker en boeiender wordt. Vaak ontstaan er rond de herfsttafel hele gesprekken over wat er ligt, waar het vandaan komt en hoe het gevonden is. Om met al deze herfstschatten is een kunstwerk te maken voor geen enkel kind een probleem. Als je met deze materialen wil gaan knutselen is het vaak wel zorg om van allerlei materialen meer dan voldoende aantallen te hebben. Geef elk kind een tasje of zak om tijdens een lekkere herfstwandeling allemaal mooie herfstschatten te verzamelen. Bij terugkomst is het materiaal vaak een beetje zanderig en nat. Goed uitspreiden en een dagje laten drogen en ….. knutselen maar.

Enkele kunstmatige hulpmiddelen hierbij kunnen zijn:

houten saté- en cocktail prikkers, raffia en eventueel goede contactlijm.

Natuurbeleving en voorkomen winterdip

Door regelmatig met de kinderen naar buiten te gaan volgen ze de natuurlijke ontwikkelingen van herfst naar winter vanzelf. Een belangrijk bijkomend gegeven is dat u de kinderen goed in beweging houdt. Doordat ze hierdoor ook extra daglicht ervaren helpt u het ontstaan van een winterdip voorkomen . In Actueel week 2 2007 heb ik op deze website meer informatie staan! Vooral kinderen die veelvuldig gebruik maken van de voor-, tussen-, en na-schoolse opvang kunnen nl. van regelmatige herfst- en winterwandelingen erg opknappen!!
wp6615099e.png
Artikelen
Lespakketten
Columns Kind en Natuur