wpb583890d.png
wp729e42a0.png
wp4a4bedd4.png
wpa5668f7f_0f.jpg
Kind en Natuur
Groen Pedagogisch Adviescentrum
“Natuurrijk
spelen, leren
en leven”
wpd87f2c30.png
wp01e5a860.png
wpe1dce397.png
wp876dce9e_0f.jpg
Actueel week 44 - 2007

Ondergrondse kindertuinen zichtbaar maken

….of .. wat de mol, de engerling en de regenworm met elkaar verbind!

Tijdens het tuinieren met kinderen wordt de aandacht over het algemeen ten eerste gericht op wat er boven de grond te zien is. In de moestuin kijken we of de groenten al goed opkomen en bij de bloemen kijken we welke mooi zijn om te kunnen plukken of waar de zaden al rijp zijn. De “ondergrondse kinderentuin” is echter ook erg leuk en boeiend om te ontdekken met kinderen. Vooral bij het omspitten van de grond of bij het planten van plantjes, maken de kinderen kennis met ondergronds leven. De keren dat een regenworm met gejuich of juist met afgrijzen werd begroet is ontelbaar en elke keer weer een verrassing. Ook de, hard wegrennende, duizendpoot of spin kan op veel diverse reacties rekenen als hij zich laat zien.

De mol, de engerling en de regenworm

Toevallig zag ik deze week een aflevering van SchoolTV over de mol, de engerling en de regenworm, oftewel, dieren die onder de grond leven. Bijzonder aardig en mooi werd in beeld gebracht hoe de mol zich een weggetje graaft, diep in de grond. Tijdens het filmpje werd een en ander verteld over dit bijzondere diertje met zijn kleine oogjes (diameter van slechts één millimeter; hij is echter niet blind). Zo kan een mol zich even eenvoudig voor als achteruit bewegen omdat de haren van een mol in de huidaanhechtingen kunnen kantelen, zodat ze niet blijven steken in de gangwanden als hij achteruit gaat. De voorpoten zijn net grote graafhanden met 5 vingers en een duimpje. Ze graven oppervlakkige gangen (om eten te zoeken) en dieper gelegen gangen (tot op 120 cm diep!). Zijn belangrijkste zintuig is zijn spitse roze snuit die gevoelige snorharen en tastzenuwen bevat. Daarmee kan hij dus uitstekend op zoek gaan naar regenwormen, zijn belangrijkste voedselbron. De engerling behoort ook, met andere madensoorten, tot een van zijn dagelijkse hapjes.

Het aardige van dit SchoolTV- programma is dat zij dingen, in dit geval uit de natuur, kunnen laten zien die je niet zomaar vanzelf kan zien. Door moderne filmtechnieken is nu zomaar zichtbaar te maken hoe de graaftocht van de mol door zijn gang gaat . Ook is te zien hoe de egel een worm vangt en verorbert, iets wat zich volledig in het donker onder de grond afspeelt.

Creatief integreren van onderwijsvormen

Leuk om te zien hoe deze aflevering van SchoolTV een prachtige aanvulling vormt op het fysiek tuinieren met kinderen. Alle vragen en verhalen over de dieren die leven onder de grond kunnen op deze manier beantwoord worden en zichtbaar worden gemaakt. Het zou goed zijn als de scholen meer voor dit soort geïntegreerde onderwijsvormen open staan en er regelmatig voor zouden kiezen.

www.schooltv.nl
Verzorgt programma's voor peuters, het primair en het voortgezet onderwijs. Bevat een programma-overzicht met uitzendtijden en aanvullende informatie voor docenten.

www.beeldbank.schooltv.nl
Verzameling filmpjes voor het primair en het voortgezet onderwijs, geordend op alfabet en per vak, met een zoekfunctie.
Terug naar Actueel
wp6615099e.png
Artikelen
Lespakketten
Columns Kind en Natuur