wpb583890d.png
wp729e42a0.png
wp4a4bedd4.png
wpa5668f7f_0f.jpg
Kind en Natuur
Groen Pedagogisch Adviescentrum
“Natuurrijk
spelen, leren
en leven”
wpd87f2c30.png
wp01e5a860.png
wpe1dce397.png
wp876dce9e_0f.jpg
Actueel week 30 - 2007

Week van de vooruitgang

Basisschoolleerlingen van alle leeftijden komen tijdens de Week van de Vooruitgang (16 – 22 september) in actie voor een beter klimaat!

Van 16 tot en met 22 september 2007 gaan ook dit jaar weer duizenden kinderen 'Groene voetstappen' verzamelen, door een hele week lopend en fietsend naar school te komen. Voor elke heen- of terugreis die te voet, per fiets of per step wordt afgelegd, krijgen ze een groene voetstap. Niet alleen in Nederland doen leerlingen hier enthousiast aan mee, tienduizenden kinderen in andere Europese landen verzamelen de groene voetstappen ook, in het kader van de Europese klimaatcampagne ZOOM- Kids on the Move 2007 . Het doel is om zoveel ‘groene voetstappen' te verzamelen dat ze samen een symbolische reis vormen van twintig keer de wereld rond. De verzamelde voetstappen worden dit najaar aangeboden aan de politici op de dertiende klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Indonesië. Hiermee laten kinderen over de hele wereld zien dat zij bezorgd zijn over de klimaatverandering en roepen politici op om in actie te komen.

Groene Voetstappen in de klas

Elke deelnemende leerling krijgt aan het begin van de Week van de Vooruitgang een stickerboekje en een stickervel. Voor elke heen- en terugreis plakt de leerling een sticker die weergeeft hoe de reis is afgelegd. Het doel is zoveel mogelijk voet-, fiets- en stepstickers te verzamelen. Het lesmateriaal kunnen docenten downloaden van de website van het Klimaatverbond. Gedurende de week krijgen de kinderen 10 minuten per dag les over vervoer, verkeersveiligheid en het klimaat.

Communiceer het klimaatbeleid

In 2006 hebben wethouders de 'Groene voetstappen' in ontvangst mogen nemen van bezorgde leerlingen uit hun gemeente. De wethouders werden ook stevig aan de tand gevoeld over het gemeentelijke klimaatbeleid. Verschillende leerlingen vroegen hun wethouder ‘het klimaat weer beter te maken'. In veel gevallen kwamen ze ook met goede tips. Zoals: 'Maak het openbaar vervoer goedkoper' of ‘geef subsidie op milieuvriendelijke auto's.'

Bestel nu

Het Klimaatverbond roept gemeenten en NME's op om de stickerboekjes en stickervelletjes voor leerlingen binnen hun gemeenten in te kopen (0,22 € per boekje en stickervel plus verzendkosten) en de scholen te stimuleren aan deze actie mee te doen. De boekjes en stickervellen kunt u tot 1 september bestellen via het aanmeldformulier op www.klimaatverbond.nl/groenevoetstappen of door de bijlage op te sturen naar Klimaatverbond, Kamer N503 (MMO), Postbus 9033, 7300 ES te Apeldoorn. Mocht u het aantal deelnemende kinderen in uw gemeente op dit moment nog niet precies kunnen bepalen; het materiaal is dit jaar zo samengesteld dat het volgend jaar ook gebruikt kan worden.

Meer informatie
www.klimaatverbond.nl/groenevoetstappen
www.weekvandevooruitgang.nl

groenevoetstappen@klimaatverbond.nl

Vereniging Klimaatverbond Nederland 055 - 5801886 / 055 - 5802270
wp6615099e.png
Artikelen
Lespakketten
Columns Kind en Natuur