wpb583890d.png
wp729e42a0.png
wp4a4bedd4.png
wpa5668f7f_0f.jpg
Kind en Natuur
Groen Pedagogisch Adviescentrum
“Natuurrijk
spelen, leren
en leven”
wpd87f2c30.png
wp01e5a860.png
wpe1dce397.png
wp876dce9e_0f.jpg
Actueel week 34 - 2007

Malaria

Dit jaar zal het niet moeilijk voor me zijn om te weten waar ik, aan het eind van het jaar, een percentage van mijn inkomsten aan zal doneren. Dat zal gaan naar een instantie (welke weet ik nog niet) die zich inzet tegen malaria .

Eerst de feiten op een rij:

- per jaar krijgen 300 miljoen mensen malaria, veroorzaakt door een malariaparasiet. De parasiet wordt van mens op mens overgebracht door een steek van de malariamug. Ongeveer 8-10 dagen na de steek kunnen de eerste verschijnselen optreden, zoals koorts, koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn.
- 3 miljoen sterfgevallen per jaar, de helft betreft kinderen jonger dan 5 jaar en vooral in tropisch Afrika.
- West-Afrika: zonder malariapillen krijgen 2400 op 100.000 reizigers per maand malaria. Hiervan gaan er 43 dood.
- Oost-Afrika: 1500 op 100.000 reizigers en 27 sterfgevallen.
- Verre Oosten: 30 tot 250 reizigers en slechts 1,2 sterfgevallen.
- India: 350 op de 100.000 en 1,4 sterfgevallen.
- Midden-Amerika: minder dan 10 en nauwelijks sterfte.
- Zuid-Amerika: zonder medicatie 50 malariagevallen op 100.000 reizigers per maand en een sterfte van 0,16.

De misvattingen:

- Ik word nooit door muggen gestoken : een gevaarlijke combinatie van onwetendheid en overmoed.
- Malariaparasieten zijn steeds vaker resistent tegen pillen, dus heeft het geen zin ze te slikken : Het eerste is gedeeltelijk waar, het tweede volledig onwaar. Er zijn nog steeds werkzame middelen die meer dan 90 % bescherming geven.
- Aanhoudende koorts kan geen malaria zijn: Alles is mogelijk bij malaria, vooral bij de enige dodelijke vorm: malaria tropica.
- Diarree wijst niet op malaria: Zie boven.
- Ik gebruik homeopathische antimalariamiddelen: levensgevaarlijke onzin.

Mijn betrokkenheid bij malaria:

“Mam en pap, ik kom net uit het ziekenhuis en heb malaria” luidde het sms-je van onze zoon die deze zomer in Ghana zat. Hij maakte deel uit van een groep jonge vrijwilligers die in Ghana bij het afbouwen van een weeshuis gingen helpen. Ze hadden drie weken in de hitte bakstenen gebakken en gemetseld, onderhandelt over bedjes en lakentjes en gezorgd voor het egaliseren van en aanleggen van een omheining van de bijbehorende grond. Daarna ging een groep van 6 nog twee weken rondtrekken, waaronder onze zoon. De koorts en beroerdheid begonnen gelijk aan het begin van deze twee weken op te steken. Al gauw werd de diagnose gesteld: MALARIA TROPICA. Dankzij de hulp van zijn groepsgenoten, een doortastende verpleegster die direct een infuus gaf en een maatje die de hele nacht naast zijn bed waakte, is alles op tijd aangepakt. Hierdoor kon hij, met zware medicijnen op zak, de reis voortzetten. Na terugkomst in Nederland alles goed na laten kijken en tot onze vreugde bleek alles onder controle. Ondanks zijn goede voorbereidingen, zoals het innemen van de anti-malaria-pillen en het slapen onder een geïmpregneerde klamboe, heeft hij dus toch malaria gekregen.

HULDE aan de vakkundige verpleegster en de aanwezigheid van de levensreddende medicijnen. Mijn financiële steun gaat dit jaar dus naar Ghana!


www.dereisdokter.nl als je informatie wilt over reizen naar tropische landen
wp6615099e.png
Artikelen
Lespakketten
Columns Kind en Natuur