wpb583890d.png
wp729e42a0.png
wp4a4bedd4.png
wpa5668f7f_0f.jpg
Kind en Natuur
Groen Pedagogisch Adviescentrum
“Natuurrijk
spelen, leren
en leven”
wpd87f2c30.png
wp01e5a860.png
wpe1dce397.png
wp876dce9e_0f.jpg
Actueel week 20 - 2007

Sterke relatie tussen kleurstoffen en gedragsproblemen bij kinderen

Al sinds de jaren tachtig waarschuwen diverse instanties voor de hoeveelheid toevoegingen aan voedsel en snoepgoed en de effecten hiervan op de ontwikkeling van kinderen. Over enkele maanden worden de recente uitkomsten van een gedegen onderzoek hiernaar gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. Gezien de opzienbarend significante uitkomsten is besloten een deel van de uitkomsten al voortijdig aan het grote publiek kenbaar te maken (gegevens uit The Guardian, date 08-05-‘07)

Woede-aanvallen, slechte concentratie en hyperactiviteit door kleurstoffen

Op de Universiteit van Southampton (Engeland) hebben onderzoekers (in opdracht van Food Standards Agency) gekeken naar de relatie tussen combinaties van kleurstoffen en andere toevoegingen aan het voedsel dat een gemiddeld kind dagelijks binnen krijgt en de mogelijke effecten op het gedrag. Uit dit onderzoek blijkt dat er grote twijfels moeten bestaan over de veiligheid van enkele omstreden voedselkleurstoffen en een zeer veel gebruikte toevoeging aan snoep, (fris)dranken en ”processed foods” in Engeland. Een aantal van de onderzochte toevoegingen veroorzaakten een verhoogde kans op gedragsproblemen bij kinderen zoals woede-aanvallen, slechte concentratie en hyperactiviteit . Daarnaast een verhoging van de kans op allergische reacties. Alle kinderen zullen uiteindelijk hun voordeel kunnen halen uit deze wetenschap en niet alleen de kinderen die al hyperactief gedrag vertoonden of hoger risico lopen op een allergische reactie. Het gaat in dit onderzoek namelijk om toevoegingen die sommige kinderen al jarenlang binnen hebben gekregen.

Hoewel de genoemde toevoegingen in Engeland ruim gebruikt worden en bewezen zijn als veilig en legaal, zijn sommige kleurstoffen verbannen uit de Scandinavische landen en Amerika. Campagne groepen zoals de Hyperactive Children's Support Group pleit al jaren voor het verwijderen van kunstmatige kleurstoffen en andere toevoegingen aan het dieet voor kinderen

Verdachte E-nummers te vinden op de verpakkingen!

Naar aanleiding van de uitkomsten van dit onderzoek adviseren onafhankelijke voedselexperts ouders om een aantal toevoegingen in het eetpatroon (dieet) van hun kinderen te elimineren (weg te houden). Het gaat hierbij o.a. om de kleurstoffen nr's E102 (tartrazine), E104 (quinoline yellow), E110 (sunset yellow), E122 (carmoisine), E124 (ponceau 4R), E129 (allura red AC) en voedseltoevoeging nr. E211 (sodium benzoate). Op verpakte levensmiddelen en snoepwikkels staan over het algemeen alle toevoegingen vermeld (wettelijk verplicht). Het is dus eenvoudig om uit te zoeken welk snoepgoed deze kleurstoffen of additieven bevatten.

Vyvyan Howard, professor bio-imagine van Ulster University, een mede-expert van FSA-groep: ”Natuurlijk is het van belang dat het artikel wordt gepubliceerd in een wetenschappelijk blad. Terwijl we wachten tot de officiële publicatie, kan de consument nu in ieder geval vast zelf beslissen of hij deze toevoegingen aan zijn kind geeft of ze nu al uit hun voedselpatroon haalt. De genoemde stoffen hebben geen voedingswaarde. Zelf zal ik mijn 15-maanden oude dochtertje deze stoffen in ieder geval niet geven”.

www.guardian.co.uk
wp6615099e.png
Artikelen
Lespakketten
Columns Kind en Natuur