wpc50e1cfd.png
wp729e42a0.png
wp4a4bedd4.png
wpa5668f7f_0f.jpg
Kind en Natuur
Groen Pedagogisch Adviescentrum
“Natuurrijk
spelen, leren
en leven”
wpd87f2c30.png
wp6c580d1e.png
wpe1dce397.png
wp876dce9e_0f.jpg
Actueel week 18 - 2007

De vlier, mensen- en kinderplant bij uitstek

Is het u ook al opgevallen hoe heerlijk dit jaar de bloeiende vlier ruikt? Het warme weer van de afgelopen tijd en daarna de malse regenbuien hebben een explosie veroorzaakt van bloeiende struiken. Doordat er met de sterke voorjaarsstormen veel bomen in ons nabijgelegen bos zijn omgegaan zijn er open, lichte plekken ontstaan. Onderstruiken, zoals de vlier, krijgen daardoor volop licht en ruimte om zich te ontwikkelen. De vlier is een echte gebruiksplant. Vroeger werd aan dit kruid al de krachtigste werking van alle planten toegedicht en hij bood bescherming tegen boze geesten. Zo kent vlierbloesem talloze culinaire en medicinale toepassingen en bevorderd herstel na griep en verkoudheid.

Sambucus nigra, gewone vlier, van wijn tot pannenkoek

Als je met kinderen in de natuur bent is het uitdagend en boeiend als een ogenschijnlijk “gewone” plant of dier een hele reeks aan verhalen en toepassingen herbergt. Zo wordt elke wandeling tot een ontdekkingstocht die voor iedereen verrassend kan uitpakken.

Sprookjes, verhalen, mythen en legenden over planten en dieren worden al vele eeuwen en soms al duizenden jaren verteld. Van mond op mond verspreiden de verhalen zich, jaar in jaar uit. Steeds net iets anders, met een extraatje van de verteller zelf, of met een omissie door vergeetachtigheid of tijdgebrek. Hierdoor "leven" deze verhalen en veranderen ze steeds in de loop der tijd.

Dat een plant, zoals de in de vrije natuur voorkomende vlier, niet alleen aangenaam ruikt maar ook nog erg lekker kan smaken, geeft de plant een extra dimensie. Ik zal u twee recepten met vlierbloesem geven die bij jong en oud in de smaak zullen vallen.

A. Vlierbloesemsiroop

Voor c. 2 flessen van 5 dl:

Benodigdheden: 1,2 liter water, 1.8 kg ruwe rietsuiker, 6 citroenen, sap en schil. 2 el witte wijnazijn, 20 vlierbloemen

Werkwijze: Pluk de vlierbloesem in het voorjaar, net voordat ze helemaal open zijn.

Schenk kokend water in een gesteriliseerde fles. Voeg suiker toe, laat deze al roerend oplossen en laat de siroop dan afkoelen. Voeg citroenschil en –sap, wijnazijn en vlierbloesem toe. Dek het mengsel af met een kaasdoek en laat het 24 uur trekken. Zeef de limonade door de kaasdoek en schenk haar in glazen flessen met metalen dop. Laat de siroop vervolgens twee weken staan. Serveer hem gekoeld en verdund met (bron)water naar smaak. Bewaar de siroop op een koele, donkere plek. Gebruik het binnen drie maanden.

B. Vlierbloesempannenkoekjes

Pluk schermen van de vlier waarvan de meeste bloemetjes open zijn. Laat het steeltje eraan zitten. Je kunt het gele stuifmeel zien zitten. Zorg dat er geen luis op zit want de schermen worden niet gewassen. Als je dat nl. doet gaat de smaak verloren omdat het stuifmeel wegspoelt. Het stuifmeel zorgt voor een zoete smaak en hierdoor is geen extra suiker nodig.

Maak een dik pannenkoekbeslag en haal de schermen erdoor. Je kunt ze aan het steeltje vasthouden. Bak of frituur de pannenkoekjes.

Ik wens u een smakelijk, boeiend en natuurrijk voorjaar toe!

www.google.nl Via de zoekopdracht “planten in de keuken” vind u een keur aan ideeën.

www.natuurverhalen.nl Els Baars vertelt iedere maand een verhaal over een plant, dier, vogel, insect of boom. Zoals: Waarom heeft ieder rietblad een duivelsbeet ?
wp6615099e.png
Artikelen
Lespakketten
Columns Kind en Natuur