wpb583890d.png
wp729e42a0.png
wp4a4bedd4.png
wpa5668f7f_0f.jpg
Kind en Natuur
Groen Pedagogisch Adviescentrum
“Natuurrijk
spelen, leren
en leven”
wpd87f2c30.png
wp01e5a860.png
wpe1dce397.png
wp876dce9e_0f.jpg
Actueel week 52 - 2006

Kerstgedachten en Nieuwjaarswensen

De feestdagen rond Kerst en Oud en Nieuw bieden volwassenen tijd en gelegenheid voor reflexie en bezinning. Voor kinderen en jongeren is dat meestal niet de meest uitdagende bezigheid en die houden het dan ook al gauw voor gezien. Zij willen actie en een gezamenlijke wandeling buiten zal u in dank worden afgenomen. Tijdens deze wandeling, bijvoorbeeld naar het bos, kunnen allerlei natuurlijke materialen verzameld worden waar thuis een kerststukje of -tafel mee te maken is. Opgevrolijkt met glitters of een kaars kan iedereen dagenlang genieten van deze originele wintercreatie.

Het schrijven van een eigen (kerst)verhaal of gedicht kan ook een passende uitdaging voor kinderen en jongeren zijn. Om ze in de stemming te krijgen is het een idee om ze lekker te gaan voorlezen onder de kerstboom. Naast de vele bekende kerstverhalen zijn er vaak ook nieuwe verhalen te vinden in allerlei recente kersttijdschriften. Zo kunnen kinderen (weer) ervaren wat het is om door middel van woorden een eigen beeld op te roepen, ontroerd te raken of tot nieuwe inzichten en gedachten te komen.

Mocht voorlezen geen optie zijn dan is gebruik maken van de computer een idee. Op de levendige en gevarieerde website van Marianne Busser en echtgenoot Ron Schröder worden de diverse uitdagingen van het geschreven woord weergegeven. Zij nodigen kinderen, ouders, opa's en oma's, juffen en meesters uit om rond te snuffelen in de vele rubrieken van hun site. Marianne en Ron schrijven zelf kinderenboeken en stimuleren kinderen tot het schrijven en insturen van verhalen/gedichten. Er kunnen zelfs prijzen mee gewonnen worden.

Van hun siteblz. www.mariannebusser-ronschroder.info/kerst/
komen de twee volgende kerstgedichten:Geniet van alle extra's – alle franje

Als aanloop naar een schitterend Nieuwjaar

De belletjes die dansen in champagne

Waarmee we straks toasten op elkaar 

Stap boordevol vertrouwen in het splinternieuwe jaar

Maak elke dag een tikkeltje bijzonder

Voor iedereen het beste – het mooiste wat er is

En telkens weer een ander prachtig wonderGraag wenst ik u een goed, gezond en levendig 2007 toe!
wp6615099e.png
Artikelen
Lespakketten
Columns Kind en Natuur