wpb583890d.png
wp729e42a0.png
wp4a4bedd4.png
wpa5668f7f_0f.jpg
Kind en Natuur
Groen Pedagogisch Adviescentrum
“Natuurrijk
spelen, leren
en leven”
wpd87f2c30.png
wp01e5a860.png
wpe1dce397.png
wp876dce9e_0f.jpg
Actueel week 44 - 2006

Uw Mondiale Ecologische Voetafdruk en uw gezondheid

In de Chinese hoofdstad Peking presenteerde het Wereld Natuur Fonds (WNF) onlangs zijn nieuwste Living Planet Report. Dit rapport wordt eens in de twee jaar opgesteld en geeft de ‘gezondheidstoestand' van de aarde weer. Die toestand meet het WNF aan de hand van biodiversiteit en de vraag naar en het aanbod van natuurlijke bronnen zoals bossen, water en fossiele brandstoffen. De hoofdconclusie uit dit rapport is schrikbarend: Als de wereldbevolking doorgaat met consumeren zoals ze nu doet, zijn in 2050 twee aardbollen nodig om de consumptie bij te houden!

Naast het meten van de biodiversiteit heeft het WNF als 2-de meeteenheid de “Ecologische Voetafdrukken” van de diverse werelddelen gehanteerd. Een ecologische voetafdruk is het aantal vierkante meters dat gemiddeld per jaar per persoon nodig is om in de dagelijkse behoeften te voorzien. Onder dagelijkse behoeften vallen bijvoorbeeld de fossiele brandstoffen die we gebruiken, landbouwgronden of het water dat we drinken. De Verenigde Emiraten en de Verenigde Staten zijn op dit moment de grootste verbruikers met respectievelijk 11,9 en 9,6 hectare. Afghanistan legt het minste beslag op de natuurlijke bronnen: hun afdruk beslaat 0,1 hectare. Europeanen hebben een gemiddelde voetafdruk van 4,8 hectare. Nederlandse voetafdrukken zijn met 4,4 hectare de kleinsten van West-Europa. De gemiddelde wereldburger gebruikt 2,2 hectare terwijl per persoon 1,8 hectare beschikbaar is.

De huidige gezondheidsadviezen passen gelukkig prima bij het verlagen van uw persoonlijke voetafdruk. Zo verlagen we onze “voetafdruk” door niet met de auto maar bijvoorbeeld lopend de dagelijkse boodschappen te doen (met eigen boodschappentas). Tegelijkertijd komen we hierdoor eenvoudiger aan de 10.000 stappen per dag die ons worden aangeraden ter verhoging van onze eigen gezondheid. Zo kunnen we ieder op onze eigen manier onze “voetafdruk” verkleinen en onze persoonlijke gezondheid vergroten. Op De Kleine Aarde te Boxtel kunt u inspiraties opdoen voor een mooie persoonlijke Mondiale Voetafdruk.

www.voetenbank.nl
voor het vaststellen van uw eigen voetafdruk passend bij uw leefstijl.

www.dekleineaarde.nl
ook voor uw Vakantie-voetafdruk of Voedsel-voetafdruk.
wp08251130.png
Artikelen
Lespakketten
Columns Kind en Natuur